Zaregistrujte sa ešte dnes a využívajte výhody registrovaného užívateľa. Niečo o výhodách tu...

Kluby na stránke dávajú možnosť zdieľať informácie s rôznymi skupinami užívateľov. Do klubov sa presuniete kliknutím tu...

druhý pôeod po prvom cisárskom reze

Dobrý deň, 20mesiacov po mojom prvom pôrode cisárskym rezom sa nám narodí druhé mimi. Chcela by som rodiť... čítaj diskusiu...

Miniblog

Pripravili sme pre vás ďalšie nové rozšírenie - miniblogy. Miniblog si môžete písať zo svojho profile -... čítaj diskusiu...

Zloženie materského mlieka

Materské mlieko je tou najlepšou fyzickou aj psychickou výživou, ktorú môže mamička dieťatku ponúknuť.
Prvým materským mliekom, ktoré prsník „vyrobí“ pri prirodzenom priebehu pôrodu už niekoľko desiatok minút po pôrode je kolostrum, ktoré sa tvorí niekoľko dní po pôrode.. Čím skôr kolostrum dieťatko dostáva, tým skôr je chránené pred vonkajším prostredím a tým skôr dieťatko pocíti, že sa nového prostredia nemusí obávať.
Kolostrum obsahuje hlavne ochranný imunoglobulín sIgA. Keďže obličky dieťatka ešte nevedia spracovať toľko tekutín, tak obsahuje viac bielkovín, menej tuku a laktózy. Obranyschopnosť tiež podporuje zvýšený obsah zinku a vitamínov rozpustných v tukoch A,D,E,K, pričom vitamíny A a E chránia dieťatko pred napätím a stresom, vitamín K znižuje riziko krvácavosti a vitamín D . V neskoršom období dojčenia už tvorba vitamínu K a D znižuje, preto sa doporučuje ho pridávať zvonku.

Po kolostre prichádza prechodné obdobie asi dvoch týždňov, kde je mlieko redšie s menším obsahom bielkovín. Nakoniec začne tvoriť prsník mlieko zrelé, ktoré už výrazne nemení svoju kvalitu a obsah.

Zloženie prvkov v g na 100ml zrelého materského mlieka
Bielkoviny 1-1,5g (kazeín menej ako 40%, laktalbumín 60%)
Tuky 3,8g
Sacharidy – hlavne laktóza 6,8g
Minerály 0,2g
Voda 87%

Bielkoviny a aminokyseliny

Asi 60% bielkovín v materskom mlieku tvorí laktalbumín. Zvyšok 40% tvorí kazeín spolu s imunoglobulínmi – lyzozým, latoferín a sIgA.
Vysoký je tiež obsah cystínu a taurínu. Cystín je pre dieťa takzvane esenciálny, čiže si ho nevie vytvoriť - syntetizovať. Cystín a taurín je zodpovedný za vývoj mozgu.

Pre porovnanie kravské mlieko obsahuje 85% kazeínu a 15% laktalbumínu. Kazeín je pre človeka ťažšie stráviteľná bielkovina ako laktalbumín, preto je kravské mlieko ako jednoduchá surovina nevhodná pre deti aj dospelých. Kravské mlieko je vhodné v neskorších obdobiach ako nosič baktérií, ktoré prospievajú črevnej mikroflóre.
Oproti kravskému mlieku a mlieku iných cicavcov má materského mlieko pomer medzi kazeínom a srvátkou výrazne v prospech srvátky 8:2, čo má za následok pre dieťa lepšiu stráviteľnosť.

Tuky

Kolostrum obsahuje približne 0,2g tukov na 100ml mlieka. V neskoršom mlieku sa ich obsah pohybuje okolo 0,4g na 100ml mlieka. Obsah tukov je závislý na dennom období(najvyšší obsah má mlieko ráno pre rozbeh dňa) a na uložení v prsníku(zadné mlieko ma vyšší obsah tuku).
Ďalej sa v materskom mlieku nachádzajú nenasýtené mastné kyseliny (kyselina linolová, linolénová, arachidónová), ktoré hrajú doležitú úlohu pri rozvoji nervového systému a mozgu a imunitného systému.

Sacharidy

Zo sacharidov obsahuje materské mlieko hlavne laktózu. Pri výžive materským mliekom sa črevo osídli baktériou lactobacilus bifidus, ktorý sa zúčastňuje na odbúravaní laktózy. Množenie tejto baktérie podporuje tiež sacharid galaktóza, ktorá je súčasťou materského mlieka. Vytvára sa prostredie, ktoré zabraňuje zvýšenému množeniu iných choroboplodných a škodlivých baktérií.

Minerály

Obsah minerálov v mlieku je uspôsobený činnosti obličiek, ktorá je omnoho nižšia, ako tomu bude v druhom polroku veku dieťaťa.
Obsah železa je dostatočný a jeho vstrebávanie je podporované kyslým prostredím vytváraným baktériou lactobacílus bifidus.
Lepšie vstrebávanie vápnika zabezpečuje jeho pomer s fosforom 2:1.