...naučte sa učiť krásnym zážitkom priviesť na svet a vychovať dieťa...
čítajte viac v článku a pozvánke tu...
zaregistrovať
prihlásiť
Vyhľadať
Mapa stránky
Články / Príprava
Diskusia / Príprava
Domov
-
Príprava na pôrod
-
Po pôrode
-
Obdobie dojčenia
-
Zloženie materského mlieka
Vyrobky
Diskusia
Pred počatím
Tehotenstvo
Pred pôrodom
Pôrod
Po pôrode
Prvé hodiny po pôrode
Pobyt v pôrodnici
Odchod domov
Prvých 6 týždňov
Druhých 6 týždňov
Oddych a spánok
Obdobie dojčenia
Odstavenie
Po odstavení
Obdobia separácie
Novorodenec
Pôrodnice
Výchova dieťaťa
Audio prednášky
Certifikovaní konzultanti
Viete, že...
Vaše príbehy
Fotogaléria
Anketa
Prítomnosť partnera pri pôrode
podporujem
8181
áno, obmedzene
6483
nepodporujem
6258
úplne zamietam
6167
Počet hlasov: 27089
Všetky ankety...
Podporte nás na vašich stránkach
Inspirativní stránky pro přemýšlivé rodiče, a nejen pro ně
Zloženie materského mlieka
Materské mlieko je tou najlepšou fyzickou aj psychickou výživou, ktorú môže mamička dieťatku ponúknuť.
Prvým materským mliekom, ktoré prsník „vyrobí“ pri prirodzenom priebehu pôrodu už niekoľko desiatok minút po pôrode je kolostrum, ktoré sa tvorí niekoľko dní po pôrode.. Čím skôr kolostrum dieťatko dostáva, tým skôr je chránené pred vonkajším prostredím a tým skôr dieťatko pocíti, že sa nového prostredia nemusí obávať.
Kolostrum obsahuje hlavne ochranný imunoglobulín sIgA. Keďže obličky dieťatka ešte nevedia spracovať toľko tekutín, tak obsahuje viac bielkovín, menej tuku a laktózy. Obranyschopnosť tiež podporuje zvýšený obsah zinku a vitamínov rozpustných v tukoch A,D,E,K, pričom vitamíny A a E chránia dieťatko pred napätím a stresom, vitamín K znižuje riziko krvácavosti a vitamín D . V neskoršom období dojčenia už tvorba vitamínu K a D znižuje, preto sa doporučuje ho pridávať zvonku.
Po kolostre prichádza prechodné obdobie asi dvoch týždňov, kde je mlieko redšie s menším obsahom bielkovín. Nakoniec začne tvoriť prsník mlieko zrelé, ktoré už výrazne nemení svoju kvalitu a obsah.
Zloženie prvkov v g na 100ml zrelého materského mlieka
Bielkoviny 1-1,5g (kazeín menej ako 40%, laktalbumín 60%)
Tuky 3,8g
Sacharidy – hlavne laktóza 6,8g
Minerály 0,2g
Voda 87%
Bielkoviny a aminokyseliny
Asi 60% bielkovín v materskom mlieku tvorí laktalbumín. Zvyšok 40% tvorí kazeín spolu s imunoglobulínmi – lyzozým, latoferín a sIgA.
Vysoký je tiež obsah cystínu a taurínu. Cystín je pre dieťa takzvane esenciálny, čiže si ho nevie vytvoriť - syntetizovať. Cystín a taurín je zodpovedný za vývoj mozgu.
Pre porovnanie kravské mlieko obsahuje 85% kazeínu a 15% laktalbumínu. Kazeín je pre človeka ťažšie stráviteľná bielkovina ako laktalbumín, preto je kravské mlieko ako jednoduchá surovina nevhodná pre deti aj dospelých. Kravské mlieko je vhodné v neskorších obdobiach ako nosič baktérií, ktoré prospievajú črevnej mikroflóre.
Oproti kravskému mlieku a mlieku iných cicavcov má materského mlieko pomer medzi kazeínom a srvátkou výrazne v prospech srvátky 8:2, čo má za následok pre dieťa lepšiu stráviteľnosť.
Tuky
Kolostrum obsahuje približne 0,2g tukov na 100ml mlieka. V neskoršom mlieku sa ich obsah pohybuje okolo 0,4g na 100ml mlieka. Obsah tukov je závislý na dennom období(najvyšší obsah má mlieko ráno pre rozbeh dňa) a na uložení v prsníku(zadné mlieko ma vyšší obsah tuku).
Ďalej sa v materskom mlieku nachádzajú nenasýtené mastné kyseliny (kyselina linolová, linolénová, arachidónová), ktoré hrajú doležitú úlohu pri rozvoji nervového systému a mozgu a imunitného systému.
Sacharidy
Zo sacharidov obsahuje materské mlieko hlavne laktózu. Pri výžive materským mliekom sa črevo osídli baktériou lactobacilus bifidus, ktorý sa zúčastňuje na odbúravaní laktózy. Množenie tejto baktérie podporuje tiež sacharid galaktóza, ktorá je súčasťou materského mlieka. Vytvára sa prostredie, ktoré zabraňuje zvýšenému množeniu iných choroboplodných a škodlivých baktérií.
Minerály
Obsah minerálov v mlieku je uspôsobený činnosti obličiek, ktorá je omnoho nižšia, ako tomu bude v druhom polroku veku dieťaťa.
Obsah železa je dostatočný a jeho vstrebávanie je podporované kyslým prostredím vytváraným baktériou lactobacílus bifidus.
Lepšie vstrebávanie vápnika zabezpečuje jeho pomer s fosforom 2:1.
Boli pre vás tieto informácie užitočné?
Mám návrh ako článok upraviť/rozšíriť
Kluby
|
Pred počatím
|
Tehotenstvo
|
Skúška new a edit
|
100 činností
|
Pred pôrodom
|
Pôrod
|
Po pôrode
|
Novorodenec
|
Pôrodnice
|
Výchova dieťaťa
|
Audio prednášky
|
Viete, že...
|
Vaše príbehy
|
Fotogaléria
|
Novinky
|
Aktuality
|
Zaujímavé info
|
Wokrshop Vedomý pôrod
|
Zaujímavé odkazy
|
Výcvik Predpôrodná príprava
|
Seminár Príprava na pôrod
|
Výcvik v A Centre Praha
|
Články
|
Diskusie
|
Odborníci
|
Odborná sekcia
|
Ankety
|
Navigácia stránok
Copyright © Predpôrodná príprava | 2008 |
Patrik Balint
|
práva vyhradené
designed by FICTION STUDIO | developed by Zayko5
Sitemap
Zásady ochrany osobných údajov
Zásady vrátenia tovaru
Predpisy predajne